VPS & Dedicated Hosting

Wat is het verschil tussen een dedicated server en VPS?
Met veel hostingproviders in de hostingindustrie, kan het nogal een uitdaging zijn om de juiste server voor uw hostingdoeleinden te vinden. Om te begrijpen welke type server u nodig heeft voor uw projecten, moet u eerst weten wat het verschil is tussen een Dedicated Server en VPS. Hieronder leggen we in het kort uit wat de verschillen zijn.

Wat is een VPS?
Een VPS is vrijwel identiek aan een dedicated server. Het grootste verschil is dat de resources van uw server zoals CPU, RAM en opslag worden verdeeld over  verschillende virtuele servers. Voor een betere verbeelding zou u het kunnen zien als een appartement dat wordt gedeeld met andere huisgenoten. Alle huisgenoten krijgen een eigen kamer, dat betekent dat u op uw eigen VPS kunt doen wat u wenst zonder dat uw anderen huisgenoten daar last van hebben. De afzonderlijke kamerruimtes worden gerealiseerd door een virtualisatiesoftware. Eén volledige server fungeert dus als meerdere servers en ze kunnen allemaal hun eigen applicaties, licenties en besturingssystemen onafhankelijk uitvoeren. Bovendien zijn de gegevens verspreid over meerdere servers, wat leidt tot meer controle en beveiliging.

Wanneer je moet kiezen voor een VPS?
U kunt kiezen voor een VPS wanneer u klein wenst te beginnen zonder grote investeringen te doen. Een VPS biedt meer flexibiliteit dan een dedicated server op het gebied van upgrades en downgrades naar lagere of hogere pakketten. U kunt beginnen met een kleine VPS en naarmate u groeit, kun u zeer eenvoudig opschalen naar grotere pakketten zonder downtime te ervaren. De resources zijn volledig van u en u kunt dus hoge prestaties verwachten, echter niet zo hoog als bij een dedicated server.

Wat is een dedicated server?
Zoals de naam al suggereert, is een dedicated server ‘ dedicated’ dus volledig gewijd aan u. Het staat ook bekend als een ‘bare-metal-server’ met een single ‘tenant’. De resources worden dus niet gedeeld met andere klanten. Alle resources van de dedicated server worden volledig toegewezen aan de klant die de server huurt. Praktisch gezien betekent dit dat u het appartement niet hoeft te delen met andere huisgenoten. Het is duurder dan een VPS omdat u meer resources en een grotere servercapaciteit krijgt. 

Wanneer kiezen voor een dedicated server?
Een dedicated server is een goede keuze wanneer u complexe applicaties of websites met veel verkeer heeft. Het is ook een goede hostingoplossing voor softwareprogramma’s met grote databases die veel performance, opslagruimte en geheugen eisen van de server. Een dedicated server voldoet beter aan deze eisen, omdat andere hostingoplossingen een beperkte capaciteit hebben voor zware toepassingen. Zoals eerder vermeld, is een dedicated server wat duurder maar u krijgt er veel capaciteit voor terug waarmee uw applicaties soepel kunt draaien. Bovendien kun u ook bij deze hostingoplossing altijd downgraden of upgraden wanneer uw hostingbehoeftes veranderen.

Twijfel je in je keuze?
Weet U nog steeds niet welke server U moet kiezen? Neem dan contact op met ons wij helpen U graag verder met het maken van een keuze. 

Print article